Macau 2021 GGR boleh menjadi separuh daripada tahap pra-Covid-19: Fitch
togel

Macau 2021 GGR boleh menjadi separuh daripada tahap pra-Covid-19: Fitch

Ekonomi Macau diunjurkan “lambung semula sebanyak 53 peratus” tahun ini, dengan mengandaikan pemulihan dalam hasil permainan kasar (GGR) “kepada kira-kira separuh” paras sebelum Covid-19, kata Fitch Ratings Inc dalam nota Khamis, mengesahkan penarafan Macau.

Pemulihan yang dijangka adalah selepas penguncupan ekonomi yang “tidak pernah berlaku sebelum ini” pada tahun 2020. Keluaran dalam negara kasar (KDNK) bandar itu untuk keseluruhan tahun 2020 menguncup sebanyak 56.3 peratus tahun ke tahun dalam terma sebenar.

“Garis dasar kami menganggap pemulihan permainan dan pelancongan yang lebih kukuh pada separuh kedua 2021 berbanding enam bulan pertama,” kata Fitch, sambil menyatakan bahawa ia menjangkakan sekatan perjalanan antara tanah besar China dan Macau “akan diringankan lagi dalam beberapa bulan akan datang” berikutan pelancaran program vaksinasi Covid-19 secara beransur-ansur di tanah besar dan Macau.

Agensi penarafan itu juga berkata bahawa potensi gelembung perjalanan bebas kuarantin dengan pasaran lain – seperti Hong Kong – “juga harus menyokong pulangan pelawat masuk secara beransur-ansur” ke Macau.

Tetapi ia menyatakan: “Ketidakpastian mengenai trajektori pemulihan Macau kekal tinggi. Pemulihan yang berterusan pada 2021 dan seterusnya akan Sbobet bergantung pada kemajuan yang stabil dalam pembendungan virus, pengedaran vaksin yang berkesan dan dasar China yang sedang berkembang ke arah perjalanan dan permainan rentas sempadan.”

“Ini dicontohkan oleh sekatan perjalanan berjaga-jaga yang dikenakan di tanah besar untuk membendung virus semasa Tahun Baharu Cina 2021, yang menghalang ramai pelancong tanah besar daripada melawat Macau,” tambah institusi itu. “Segmen VIP akan kekal sensitif terhadap perubahan keadaan Live Draw HK ekonomi dan kawal selia di tanah besar.”

Agensi penarafan itu menyemak unjuran penarafan lalai penerbit mata wang asing jangka panjang bandar itu kepada “stabil”, daripada “negatif”. Macau, dengan penarafannya disahkan pada ‘AA’, kekal sebagai satu-satunya negara berdaulat Fitch tanpa sebarang hutang kerajaan.

Walaupun kewangan awam Macau “sangat kukuh” dan kehematan fiskalnya yang mapan, bandar terlalu bergantung pada pelancongan permainan dari tanah besar China telah membentuk kekangan penarafan utamanya dan “tahap turun naik Live Draw SDY KDNK yang tinggi dalam sejarah”, kata Fitch dalam ulasannya pada Khamis.

Fitch meramalkan defisit belanjawan kerajaan Macau mengecil kepada sekitar 5 peratus daripada KDNK pada 2021, “apabila pelancongan permainan pulih Habanero Slot secara beransur-ansur dan perbelanjaan disimpan di bawah bajet.”