Perundingan awam mengenai pindaan undang-undang permainan Macao bermula hari ini
togel

Perundingan awam mengenai pindaan undang-undang permainan Macao bermula hari ini

Perundingan awam selama 45 hari dilancarkan hari ini mengenai cadangan data macau pindaan kepada undang-undang industri permainan semasa bandar itu , yang termasuk unjuran pengharaman ke atas sub-konsesi permainan.

Walau bagaimanapun, perundingan itu tidak termasuk rujukan kepada bilangan maksimum konsesi perjudian yang akan diberikan pada masa hadapan.

Kerajaan juga mencadangkan menambah peraturan tanggungjawab jenayah dan Result SGP sekatan pentadbiran khusus, serta peraturan tanggungjawab korporat khusus.

Tiga konsesi perjudian Macao semasa dan tiga sub-konsesi akan tamat pada Jun tahun depan.

Enam pengendali permainan semasa di bandar ini ialah SJM, Wynn, Galaxy, Venetian, MGM dan Melco. Manakala SJM, Wynn dan Galaxy adalah pemegang konsesi, Venetian, MGM dan Melco adalah pemegang sub-konsesi.

Kerajaan masih belum mengumumkan sama ada ia akan melanjutkan konsesi perjudian dan sub-konsesi semasa sebelum proses bidaan untuk pemberian konsesi perjudian pada masa hadapan disediakan.

Rang undang-undang pindaan undang-undang permainan juga mencadangkan bahawa kerajaan akan melantik wakil untuk menjadi sebahagian daripada pasukan pengurusan pengendali permainan masa depan, dengan tujuan mengukuhkan penyeliaan operasi mereka.

Kerajaan juga mencadangkan dua kesalahan jenayah baharu, untuk melindungi penerimaan deposit secara haram dan menghalang pemeriksa kerajaan daripada memasuki premis perjudian.

Undang-undang perjudian semasa, yang berkuat kuasa pada tahun 2001, menetapkan bahawa maksimum tiga konsesi perjudian akan diberikan. Pada Result Sidney tahun berikutnya, kerajaan memberikan konsesi kepada SJM, Wynn dan Galaxy. Pada penghujung tahun 2002, kerajaan membenarkan Galaxy mengadakan hubungan sub-konsesi dengan Venetian – dengan meminda kontrak konsesi Galaxy.

Berikutan isu sub-konsesi pertama, SJM dan Wynn menandatangani perjanjian sub-konsesi mereka sendiri pada tahun 2005 dan 2006, masing-masing dengan MGM dan Melco.

Kerajaan Macau telah mengakui bahawa sektor perjudian di bandar itu mempunyai enam pengendali walaupun undang-undang perjudian semasa menetapkan maksimum tiga konsesi perjudian adalah isu “dicipta oleh sejarah”.

Kerajaan telah berjanji bahawa ia akan menyelesaikan “isu sejarah” konsesi permainan semasa dan model sub-konsesi – apa yang dipanggil sistem “3+3” industri permainan.

Setiausaha Ekonomi dan Kewangan Lei Wai Nong berkata, perundingan awam itu merangkumi sembilan aspek utama iaitu

1. bilangan konsesi perjudian yang akan diberikan
2. tempoh konsesi
3. keperluan rasmi diperkukuh untuk syarikat konsesi
4. langkah perlindungan pekerja
5. mekanisme pengesahan yang diperkukuh untuk syarikat konsesi dan pengendali junket
6. wakil kerajaan dalam pasukan pengurusan pengendali permainan
7. projek dengan unsur bukan perjudian
8. tanggungjawab sosial
9. kesalahan jenayah baru.

“Kerajaan menyasarkan pindaan untuk menggalakkan pembangunan industri permainan Macao yang sihat secara berterusan dan untuk meningkatkan daya saing sektor itu – kami menjangkakan fasa pembangunan baharu industri permainan Macao akan menyumbang lebih kepada pembangunan sosio-ekonomi bandar yang mampan,” kata Lei.

Untuk perundingan awam, kerajaan tidak mencadangkan berapa banyak konsesi perjudian yang perlu diberikan pada masa hadapan. Dokumen perundingan hanya mengatakan bahawa kerajaan bercadang untuk mengkaji semula bilangan konsesi perjudian.

Tetapi dokumen itu juga menyatakan bahawa “terlalu banyak syarikat konsesi perjudian mungkin akan menyebabkan persaingan sengit, malah mengakibatkan lebih banyak penyelewengan dalam sektor itu”.

“Ini akan menyukarkan lagi kerajaan untuk menyelia sektor itu, menjejaskan nama baik Macau sebagai pusat pelancongan dan riadah dunia,” dokumen itu memberi amaran.

Namun begitu, kerajaan mencadangkan bahawa undang-undang perjudian baharu dengan jelas akan mengharamkan penubuhan sub-konsesi perjudian.

Lei berkata walaupun kerajaan tidak mempunyai sebarang cadangan khusus mengenai bilangan maksimum konsesi perjudian yang akan diberikan, ia menganggap sektor perjudian di bandar itu perlu mengekalkan saiz tertentu bagi memastikan pendapatan kerajaan daripada cukai perjudian langsung.

Di samping itu, kerajaan mencadangkan untuk menyemak tempoh maksimum konsesi perjudian, tetapi ia juga tidak memberikan sebarang cadangan.

Dokumen perundingan menyatakan bahawa mengikut undang-undang industri permainan semasa, konsesi permainan biasanya tidak boleh melebihi 20 tahun. Walau bagaimanapun, undang-undang membenarkan kerajaan melanjutkan konsesi perjudian selama maksimum lima tahun di bawah keadaan khas.

Perundingan awam yang sedang berjalan tidak menangani isu sama ada kadar cukai permainan Macao semasa sebanyak 35 peratus perlu diselaraskan.

Pengendali perjudian Macau membayar 35 peratus daripada hasil perjudian kasar mereka sebagai cukai terus kepada kerajaan. Mereka juga membayar tambahan empat hingga lima peratus daripada resit kasar mereka sebagai apa yang dipanggil sumbangan ke dalam tabung awam untuk beberapa sebab sosial, budaya dan lain-lain.

Lei berkata cukai perjudian Macao sangat berkaitan dengan hasil kerajaan, pembangunan ekonomi bandar dan kebajikan serta faedah penduduk, jadi kerajaan perlu mengambil pendekatan berhati-hati terhadap kemungkinan perubahan dalam cukai perjudian Macao.

Menurut Biro Perkhidmatan Kewangan, pendapatan kerajaan daripada cukai perjudian langsung berjumlah MOP 25.4 bilion dalam lapan bulan pertama tahun itu, menyumbang 73 peratus daripada penerimaan semasa kerajaan dalam tempoh itu.